Veterinär och butik för hund och katt
Inför ditt besök

Information inför ditt veterinärbesök


Här har vi samlat information som kan vara bra att veta inför ditt besök hos vår veterinär.

Operation med narkos  - Att tänka på innan, under & efter operativt ingrepp.


Vi utför olika typer av dagkirurgi som exempelvis kastrationer och borttagning av knölar. Vid dagkirurgi kommer du och ditt djur till oss på morgon eller förmiddag. Djuret blir sedan kvar hos oss under några timmar och du hämtar sedan djuret enligt överenskommelse, ofta på eftermiddagen. Djurvårdare och Veterinär tar emot dig och ditt djur och svara på dina frågor.


För att ge bästa förutsättningar inför ditt besök skall djuret schamponeras och tvättas med klorhexedin schampo. Tvätta det område som skall opereras extra noga. Detta för att minska infektionsrisk. Djuret skall också fasta 6 timmar innan sitt besök, vatten går bra.


I samband med att djuret går hem får du information om hur ingreppet gått och hur du tar hand om ditt djur på bästa sätt där hemma. Det är viktigt att du följer de instruktioner som du får för att djuret skall få bästa möjliga förutsättnignar att återhämta sig från ingreppet. Vi vet att det ibland kan vara svårt att komma ihåg all information som ges därför finns Vi tillgängliga på telefon i efterhand om du känner dig osäker eller orolig. Ring oss så stöttar vi och hjälper till efter bästa förmåga.

 

Efter operationen och sederingen kommer djuret inte ha så mycket styrka och koordination. Det är normalt och vi rekommenderar att du möjliggör för djuret att vila på en tyst och lugn plats när ni kommit hem. Vanligtvis piggar djuret på sig efter natts sömn. Om djuret inte kan stå själv efter 48 timmar bör du kontakta veterinär. Beträffande mat och vatten kan du ge ditt djur det direkt när ni kommer hem, men observera att djuret skall kunna stå på alla fyra ben själv när den äter. Ombesörj också så djuret får gå på toa när det kommer hem.

 

Såret rekommenderar vi att du håller rent och torrt tills det har läkt. Det kan vara klokt att skydda såret så gott det går under promenader i vinterslask och regn. Följ de instruktioner du fått av oss så möjliggör du bra förutsättningar för att såret skall läka. Beroende på hur stort ingrepp som genomförts kan det vara klokt att avsätta någon dag efter operationen så du kan spendera tid med ditt djur och observera att återhämtning och läkning får bästa förutsättningar och start.

Veterinärkonsultation

 

Till veterinären kommer många djur med olika sjukdomstillstånd. Allt från diarré och klåda till sår. Vi avsätter alltid gott om tid för undersökning av djuret och startar alltid med en kort rekapitulering av djurets sjukdomshistoria. Därför är det klokt att du som besöker oss med djuret känner katten eller hunden väl. Undersökning sker sedan av djuret.


Veterinären kontrollerar djurets ögon, öron, tänder, lymfkörtlar, hjärtat, lungorna och buken, samt utvärderar hud, päls, leder och övergripande beteende för eventuella abnormiteter eller tecken av sjukdom. Ibland kan det behövas vidare undersökning genom exempelvis blodprover, urinprov eller avföringsprov.


Behandlingsplan redogörs av veterinär så du som djurägare förstår vilka olika behandlingsalternativ som finns samt kostnader för dessa. Då vi är en liten klinik kan vi ibland behöva skicka vidare djuret till specialist eller större djursjukhus med tillgång till ultraljud eller röntgen. Detta sker i samråd med dig som djurägare.

Vaccination

 

I Sverige rekommenderar SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) att du vaccinerar din hund och katt årligen. Vi administrerar olika vaccin som DHPPI och Pi för hundar och tricat och ducat för katter. Vilket vaccin som skall ges beror på djurets ålder och vilket vaccin som administrerades senast. Du som djurägare behöver inte hålla reda på vilket vaccin som skall ges, det ordnar Vi på plats.


Vaccination sker snabbt och enkelt genom en injektion i nackskinnet på djuret. Ofta märker inte djuret något då huden i nacken har relativt få nerver och blodkärl.


OBS! Glöm inte att ta med dig vaccinationsintyg med tidigare vaccinationer.

Övriga åtgärder med sedering

(Exempelvis kloklippning)


Du lämnar in djuret vid den avtalade tiden. Djuret blir sedan kvar hos oss under några timmar och du hämtar sedan djuret enligt överenskommelse, ofta på eftermiddagen.


Djuret skall fasta 6 timmar innan sitt besök, vatten går bra.


Efter sedering kommer djuret inte ha så mycket styrka och koordination. Det är normalt och vi rekommenderar att du möjliggör för djuret att vila på en tyst och lugn plats när ni kommit hem. Vanligtvis piggar djuret på sig efter natts sömn. Om djuret inte kan stå själv efter 48 timmar bör du kontakta veterinär.


Beträffande mat och vatten kan du ge ditt djur det direkt när ni kommer hem, men observera att djuret skall kunna stå på alla fyra ben själv när den äter. Ombesörj också så djuret får gå på toa när det kommer hem.

Recept 


Vi utfärdar digitala recept via Apoex. De recept som utfärdas finns efter ditt besök registrerade på ditt personnummer. Receptet hämtas ut på närmaste apotek. Uppge vid uthämtning att du skall hämta medicin för djur.


Det är möjligt att söka vilka läkemedel som finns i lager på apoteken i Sverige från Fass.se. Detta kan vara klokt så slipper du bli besviken om läkemedlet är slut på just ditt apotek.

 

I vår butik kan du köpa receptfria preparat och produkter för hemmavård av ditt djur. Vi erbjuder flera olika produkter som prokolin, klorhexidin schampo och pads, tandvårdsprodukter samt manukahonung för sårvår. Besök vår butik så berättar Vi mer.

Tips från oss! 


Ska du ut och resa med ditt djur? Jordbruksverket har samlar information om vad som gäller för utlandsresa med sällskapsdjur. Läs mer ...


Vill läsa mer om katter och hur du som djurägare kan stötta och hjälpa katten till ett liv fyllt med livskvalitet och glädje. Läs mer ...


Har du och din hund stött på problem? Att ha hund kan vara en utmaning och hos hundcoachen kan du få hjälp med träning, stimulering och oönskade beteenden. Läs mer ...


Söker du dagisplats för din hund? Vi vill gärna tipsa om vår granne Stockholm Hundforum som ligger vägg i vägg med oss. Vänlig personal med stor omsorg för hunden. Läs mer ...